Thursday 19 March 2015

Ravanija / Ravani Cake

Stari kolač, jako izdašan, ukusan, brz, jeftin i pogodan za razne varijacije. Ovo je ona najosnovnija verzija, a možete je dopuniti mlevenim ,seckanim orasima, suvim grožđem, brusnicama, makom, rendanim jabukama...

Ravanija
Please scroll down for English

Potrebno za kolač (šolja-200ml):

  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja ulja
  • 2 šolje griza
  • 1 šolja brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanila
za sirup:
  • 4 šolje šećera
  • 4,5 šolje vode
  • nekoliko kriška limuna
  • vanila
Priprema:
Prvo skuvati sirup. Pomešati šećer i vodu, staviti na vatru i mešati da se šećer istopi. Dodati limun i kad sirup proključa, smanjiti vatri u kuvati oko 20'. Skloniti sa vatre, dodati vanilu i ostaviti da se prohladi.
Zagrejati rernu na 200C. Podmazati pleh (moj je 22x38cm).
Penasto umutiti jaja i šećer, pa dodati sve ostale sastojke redom. Sipati masu i pleh i peći da lepo porumeni. Izvaditi iz rerne i preliti sirupom. Ostaviti ravaniju sa se dobro ohladi i upije sirup.

Ravani Cake

Ingredients for the cake (1 cup-200ml):
  • 3 eggs
  • 1 cup sugar
  • 1 cup milk
  • 1 cup yogurt
  • 1 cup oil
  • 2 cups semolina
  • 1 cup flour
  • 1 sachet baking powder (12gr)
  • vanilla
for the syrup:
  • 4 cups sugar
  • 4,5 cups water
  • a few lemon slices
  • vanilla
Directions:
First, make the syrup. In a saucepan put the sugar and water. Place on a fire and stir to dissolve the sugar. Add the lemon and bring to a boil. Lower the heat and let cook for 20'. Remove from the heat, add the vanilla and cool.
Preheat the oven to 200C. Grease a pan (mine is 22x38cm).
Whisk the eggs and sugar, then add all the other ingredients. Pour the mixture into a pan and bake until nicely golden brown. Take it from the oven and pour the syrup over the cake. Let it cool and soak the syrup.


5 comments:

  1. Danas svi neki recepti za nešto što prvi puta čujem. Volim ovakve kolače za koje možeš biti kreativan sa dodacima ili pospremiti špajzu.

    ReplyDelete
  2. a ko je mera od solje

    ReplyDelete
  3. Stari dobri recepti!
    Dobro da si me podsetila na ovo, moji vole sve zalivene kolače <3 <3 <3

    ReplyDelete
  4. kao dijete sam obožavala ovaj kolač....volim i sada ali ne smijem :)

    ReplyDelete